5.000 unge på en årgang karakteriseres som udsatte unge

En ny undersøgelse fra Rockwool Fonden viser, at unge udsatte bliver hægtet af systemet og ikke i tilstrækkelig grad får mulighed for at få en uddannelse og et godt arbejdsliv. Faktisk kan 5.000 unge på en årgang karakteriseres som udsatte unge.

Problemet er, at vores systemvelfærd ikke tager udgangspunkt i den enkeltes evner, kompetencer og behov. Vores velfærdssystem mangler ganske enkelt de værktøjer og redskaber, der skal til for at løfte de unge ud af udenforskab. Derfor ser  vi, at de unge bliver låst fast i deres udsathed i årevis og i værste fald viderefører den negative sociale arv til deres børn. Det har vi set alt for mange eksempler på i årtier. Vi er ganske enkelt nødt til at gribe den sociale indsats an på en anden måde, hvis denne store andel af udsatte unge skal finde fodfæste i livet og på arbejdsmarkedet.

Relationer frem for system
Vi skal tage udgangspunkt i relationel velfærd – hvor vi fokusere på de unges evner og kompetencer. På den måde kan selv de allermest udsatte tage ejerskabet til at komme igennem en periode med endda store problemer og genvinde modet og styrken til at komme igen.

I AskovFondens indsats KBH+ oplever vi, at unge – som næsten har givet op – med den rette konstruktive hjælp lige så stille kan få greb om livet igen og måske allervigtigst få troen på deres egen værdi og evner tilbage. Det kan tage tid og kræver en helhedsorienteret indsats, som de oftest ikke møder i systemet. Ensomhed opstår sjældent mellem kl. 9-16, men oftest om aftenen hvor ensomhed, isolation og afmagt kan overskygge for troen på, at de kan bidrage til samfundet. Det kan de! Det ser vi hver eneste dag i AskovFonden, hvor de udsatte unge ikke er hægtet af vækst- eller velfærdstoget – men er en aktiv del af vores samfund.

Læs mere om KBH+ her