BLOG: ER LINSE ET FORBILLEDE FOR ET RUMMELIGT SAMFUND?

Forleden aften lå jeg i min sofa efter en lang dag med mange møder og zappede rundt mellem diverse tv-kanaler og blev et øjeblik fanget af ”Familien fra Bryggen” på TV3. Et program, der handler om Linses liv på Bryggen med alle de mere eller mindre farverige personer og begivenheder, der omgiver hendes liv.

fam-fra-bryggen-610

Det, jeg blev opmærksom på i udsendelsen var, hvor tolerant og imødekommende Linse og hendes familie er overfor mennesker, som det omkringliggende samfund nok ville kalde udsatte, originaler eller i hvert fald mennesker, der lever på kanten af samfundet. I tv-serien fremgik det tydeligt, at ja, de var måske lidt småskøre, men vigtigst af alt, så var de mennesker, som blev inkluderet med alle deres facetter og skævheder. Jeg oplevede en dialog, hvor Linse taler med ”Lebbe Lone”, som vist nok hellere ville være en dreng. I deres samtale fremgår det helt tydeligt, at Linse lytter til Lones drømme og ønsker, og at de med grin og varme får talt om det, der betyder noget for dem begge.

Nu er det ikke, fordi vores samfund skal bygges op omkring en tv-serie, men jeg blev alligevel opmærksom på, at rummelighed, tolerance og nysgerrighed, måske er nogle af de komponenter vi godt kunne bruge noget mere af i dagens Danmark.

Det er efterhånden blevet sådan, at alle, der falder ved siden af, uanset om det er deres egen ”skyld” eller ej, bliver fordømt og talt ualmindelig grimt om i den offentlige debat. Her tænker jeg særlig på de mennesker, der er uden arbejde, flygtninge, de hjemløse, de psykisk syge osv.  Det er som om, vi har udviklet et meget snævert syn på det at være almindelig og gud nåde trøste dem, der falder udenfor.

Jeg bliver bekymret. Ikke kun på de andres vegne, men også bekymret over det samfund, hvor alle der ikke falder ind under normalen, falder udenfor og dermed bliver dømt ude af omgivelserne.

Udover at vi risikerer at masseproducere professionelle klienter, der alligevel har tabt modet, fordi de er dømt på forhånd, så frygter jeg også et strømlinet og ”røvsygt” samfund, hvor alle ligner hinanden og kreativteten bliver en mangelvare.

Så Linse, tak for oplevelsen… det gav mig stof til eftertanke.

Helle Øbo