BLOG: LYKKEN ER AT GØRE EN FORSKEL

På trods af et nyligt overstået valg med mange forskellige holdninger til Danmarks fremtidige velfærd, oplever jeg grundlæggende, at vi alle er stolte af det velfærdssamfund, som vi har bygget op igennem mange år. Og det er jeg meget glad for! For det vidner om en fælles tro på – og overbevisning om, at en vigtig forudsætning for vores velfærdssamfund er, at vi tror på, at alle mennesker er værdifulde, har potentialer og ressourcer.

At føle sig værdifuld er tæt forbundet med at føle lykke og tilfredshed med livet generelt og min erfaring er, at dér hvor man oplever størst livsglæde, er i fælleskab med andre mennesker. Alle mennesker har brug for at blive set og anerkendt, at føle sig elskværdige og det er netop dét, der opstår, når vi indgår i fælleskaber.

Dragør Kommune lavede i 2013 et lykkeregnskab, hvor de undersøgte, hvad det var, der gør mennesker lykkelige og resultatet af undersøgelsen viser med alt tydelighed, at de – der er en del af et fælleskab i deres lokalområde – rapporterer et højere lykkeniveau end de, der ikke er. Et andet resultat fra undersøgelsen fra Dragør viser, at de personer, der laver frivilligt arbejde, oplever en høj grad af mening med tilværelsen, og at deres oplevelse af at føle sig lykkelige, er forbundet med dét at arbejde frivilligt. Det stemmer fint overens med den internationale lykkeforskning, der viser, at mennesker – der arbejder frivilligt – grundlæggende er mere tilfredse med deres liv.

Når jeg vælger at skrive om dette, er det fordi, jeg tror på, at vi i fremtiden kommer til at udvikle et nyt velfærdssamfund, hvor det offentlige, erhvervslivet og NGO’er/civilsamfundet i endnu højere grad kommer til at spille sammen. Jeg tror på, at virksomheder vil tage et større socialt ansvar, at civilsamfundet vil være medskabere af det gode nærmiljø, og at det offentlige vil konstatere, at den relationelle velfærd er vejen frem.

Måske er det fordi, det er ferietid forude, men jeg tror på, at Danmark vil vise sig som foregangsland i forhold til at skabe det relationelle samfund. Samfundet, hvor alle tæller og hvor alle bidrager. Ganske enkelt fordi de ikke kan lade være.

AskovFonden vil altid kæmpe for et velfærdssamfund med mennesket i centrum, og vi er klar til at facilitere sociale løsninger på tværs af sektorer, organisationer og interessenter – FORDI VI TROR PÅ, AT ALLE VINDER, NÅR INGEN TABER !

God sommer,

Kærligst Helle