Roskilde festival er meget mere end musik og druk


AskovFonden er i samarbejde med Roskilde Festival med til at bygge bro mellem udsatte unge og andre festivaldeltagere og dermed med til at skabe større forståelse, rummelighed og nye fællesskaber for mennesker, som lever i udenforskab.

AskovFonden er så privilegeret at være med som partner på årets Roskilde Festival. Under teamet ”Equality – Stand Up For Your Rights” har vi haft workshops og pop-up events, hvor vi bl.a. har diskuteret køn og kulturel lighed, sundheds- og kropsidealer og hvad fællesskaber har af betydning. Vi har haft mere end 30 daglige brugere af AskovFonden med, og de har på imponerende vis styret og præsenteret vores events med sikker hånd, trods deres sårbarhed og for nogens vedkommende angst, depression og andre sårbare følelser.

 

“De værdier som identificerer Roskilde Festival er RUMMELIGHED, NYSSGERIGHED, FÆLLESSKAB, SAMMENHOLD og KÆRLIGHED’

 

Modige udsatte unge skaber forståelse på Roskilde

Jeg synes, at vi har nogle af de mest modige og seje sårbare unge. For de tør sætte sig selv på spil og uden filter fortælle om deres kriser, sociale udfordringer og udsathed foran et stort publikum. Det kræver et ubeskriveligt stort mod. Og netop i mødet med andre unge festivaldeltagere så sker der noget. Fordomme, tabuer og berøringsangst bliver nedbrudt. Det skaber ikke alene større kulturel lighed. Det skaber også værdi for AskovFondens brugere, når de her på Roskilde Festival bliver mødt med forståelse og bliver imødekommet af andre unge deltagere på festivalen.

Så når jeg nu ser tilbage på en fantastisk og livsbekræftende uge på årets Roskilde Festival, så er det første der slår mig, at de værdier som identificerer Roskilde Festival, er RUMMELIGHED, NYSSGERIGHED, FÆLLESSKAB, SAMMENHOLD og KÆRLIGHED (ja, du læste rigtigt) – og en følelse af, at der er plads til os alle.

 

Vi bør lære af Roskilde

Det er som at selvtilstrækkelighed, fremmedgjorthed og intolerance bliver opløst af minisamfundets evne til at omfavne og rumme andre menneskers forskelligheder. Det bliver i stedet for afløst af nysgerrighed og nærvær – som både bygger bro mellem og skaber værdi for de ressourcestærke unge og unge som lever i udenforskab.

Når vi spørger ”vores” unge, hvad de tager med sig hjem fra årets Roskilde Festival, så er det ord som glæde, at bryde egne grænser og ikke mindst at føle sig som en del af værdifuldt fælleskab. Det er det, der udgør fællesmængden. Værdier som jeg mener, vi i den grad kunne få glæde af ude i det omkringliggende samfund. Tænk hvis vi blev nysgerrige, når der er nogen eller noget vi ikke forstår. Hvis vi var mere nærværende og mere åbne over for hinanden.  Hvordan ville vores samfund af 2017 så se ud?

 

De engagerede er ikke curlingbørn

Jeg er så forhåbningsfuld for fremtiden, fordi jeg oplever, at unge i dag gør det, jeg ville ønske min generation havde gjort: Tage et stort ansvar, viser et utroligt engagement og er oprigtig interesseret i at blive klogere på andre unge. De unge som er sårbare, ikke haft den nemmeste barndom eller anden vis er udfordret i livet.  Og jeg accepterer ikke den præmis om curlingbørn og alt muligt andet støj, som kommer fra sure gamle voksne (som sjovt nok ikke sætter deres ben på Roskilde Festival). Lad os i stedet blive inspireret og taknemmelig for, at vi kan opbygge et minisamfund, hvor mennesker udvikler sig og er sammen om noget så meningsfuldt som musik og fælleskaber.

Næste år drømmer jeg om at vi skal lave et fremtidsværksted, hvor vi på antropologisk vis samler alle de unges pointer og prøver at få bygget bro til de rigtig voksne, så vi kan lære hvordan, vi får skabt et socialt bæredygtigt samfund. Måske Equality – social lighed eller ulighed?

 

Se mere på www.askovfonden.dk eller Facebook: AskovFonden, hvor de fineste interview og beretninger fra årets Roskilde Festival bliver fortalt af de unge selv.

FORDI ALLE VINDER – NÅR INGEN TABER.

God sommer – kærligst Helle Øbo