DMV: Vores klientel tæller alt fra bankrøvere til bankdirektører

Man kan ikke tale om en karakteristisk voldsudøver. Vores klientel tæller alt fra bankrøvere til bankdirektører.

På TV2 har man i disse dage fokus på vold i parforhold blandt andet med dokumentaren Fra kærlighed til vold. En dokumentar som sætter fokus på hvorfor, og hvad der sker, når man slår, dem man elsker.

Station 2 undersøger, hvorfor volden opstår, og hvorfor ofrene ikke går første gang, de bliver slået. Og hvad får udøverne til at slå dem, de elsker? Vi møder Laila Tronsen, der levede i et voldeligt forhold i 21 år. Hun skjulte det for sine omgivelser, fordi hun skammede sig, og fordi hun ville beskytte sine børn. Vi møder også Zeke Lind i programmet. Han er dømt for vold mod en ekskæreste og fortæller om, hvordan han har brugt vold som magt.

I forbindelse med dokumentaren er direktør for Dialog mod Vold, Susanne Nour Magnusson blevet interviewet. “Man kan ikke tale om en karakteristisk voldsudøver. Vores klientel tæller alt fra bankrøvere til bankdirektører.” Men – når dét så er sagt, så ved vi – på baggrund af vores psykologiske tests og de undersøgelser vi gennemfører – en hel del om de kendetegn, der karakteriserer de voldsudøvere, der kommer i behandling. For eksempel ved vi, at der er en større del, der har en personlighedsforstyrrelse, lider af angst og depressive træk, end i normalbefolkningen.

På spørgsmålet om hvad der karakteriserer en person, der udøver vold mod dem, de elsker, siger Susanne: “Personer, som udøver vold over for en partner, har ofte selv været udsat for vold i barndommen. Man tillærer sig en række voldelige reaktionsmønstre, fordi man i en tidlig alder oplever, at det er sådan konflikter løses i familien. Samtidig med at der er noget, man lærer, er der også noget meget vigtigt, man ikke lærer: At konflikter kan løses med samtale og dialog. Det prøver vi så at lære dem, der kommer i Dialog mod Vold.

71,6 procent af de 872 voldsudøvere, som fra 2010 til 2015 har været i behandling hos Dialog mod Vold, har selv oplevet vold i barndommen. Den fulde undersøgelse af voldsudøvere, der fra 2010-15 har været i behandling i Dialog mod Vold, kan hentes her på hjemmesiden den 1. februar.

Se mere på om programmet på TV2

Det altid er voldsudøveren som har ansvaret, hvis en konflikt i et parforhold ender i vold.

“Når man i de fleste tilfælde kan lære ikke at være voldelig, er det fordi, voldsudøveren kan arbejde med de situationer, vedkommende selv har været udsat for i eksempelvis barndommen. Det handler om evnen til at se på sig selv udefra og regulere hvis en konflikt er ved at løbe af sporet. Styrker man denne evne, bliver man meget bedre til at agere i følelsesmæssige situationer” forklarer Susanne Nour Magnusson.

Læs mere om Dialog mod Vold her

Læs Socialstyrelsens vurdering af Dialog mod Vold