Hvis vi alle gør en lille indsats…

I Danmark har vi 108.000 danske unge mellem 15 og 29 år, der er udenfor arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet. Det er unge, der er i potentiel risiko for, at stå udenfor vores samfund gennem hele livet. Og dette med store menneskelige og økonomiske konsekvenser, både for den enkelte og for vores samfund.

Samtidig har vi 300.733 registrerede virksomheder i Danmark.

Et interessant tankeeksperiment er at forestille sig, at hvis blot hver 3. danske virksomhed tog ét enkelt menneske på kanten af arbejdsmarkedet ind i sin virksomhed, så ville vi inkludere alle de unge på arbejdsmarkedet.

Vi taler meget om socialøkonomiske virksomheder, og selvom jeg synes, det er fantastisk, at de her virksomheder påtager sig et socialt ansvar, så synes jeg samtidig, det er lidt af en falliterklæring, hvis det primært er den type virksomheder, der tænker social bæredygtighed ind i deres forretningsstrategi.

I bund og grund tror jeg, at mange virksomheder er parate og villige til at tage et socialt ansvar. Forudsætningen er blot, at det skal være relativt enkelt, og at virksomhederne kan se, at det – på den lange bane – bidrager til deres bundlinje. Virksomhederne skal anerkendes for deres profitorienterede eksistensgrundlag, og dér skal vi som NGO synliggøre vores kompetence, som værende det nødvendige bagtæppe, som kan støtte op omkring de unge og hjælpe med praktiske, sociale og mentale issues.

Med andre ord ligger løsningen i at kombinere det ideelle med det kommercielle, og tænke i nye samarbejdsmodeller, hvor vi i hver sektor gør det, vi er bedst til.

AskovFonden har i de seneste 2,5 år drevet et udviklingsprojekt støttet af EU Interreg, som hedder NEO (NGO/Erhvervsliv/Offentlige). Formålet har været at finde frem til nye løsninger på, hvordan vi kan mindske ungdomsarbejdsløsheden i Øresundsregionen. Resultaterne bliver fremlagt på en konference på Nimb i Tivoli fredag den 28. november, og vi glæder os meget til at løfte sløret for, hvad det er, der skal til for at forebygge og bryde eksklusionen af unge i Danmark.

Fordi alle vinder – når ingen taber!

 

Helle Øbo