It takes a (volunteer) village - festivalens skjulte helte - AskovFonden

It takes a (volunteer) village – festivalens skjulte helte

Interview af Jonathan Stougaard og Emma Fager, foto Emma Fager

Bag enhver Roskilde Festival er der en lang række af helte bag. De helte som du ikke umiddelbart ser med det blotte øje, men som sørger for at væggene er smukt dekoreret, at vi kan se vejen hjem til teltet om aftenen gennem de ophængte lys og som sørger for at alle de frivillige får mad og styrke indenbords. 

Vi har i Askovfonden været rundt på Roskilde Festival og mødt nogle af de dedikerede og hårdtarbejdende frivillige, som arbejder i det store Roskilde-tandhjul. 

Lucas er, som han selv siger “frivillig for frivillige”. Han arbejder med catering til frivillige, og er en del af et sejt team som sørger for, at alle de frivillige for styrket kræfterne gennem et lækkert måltid. Lucas fortæller: “Det er fællesskabet, jeg kommer herned for. I år er første gang jeg er taget afsted alene, uden at have en camp, men jeg er jo ikke alene, fordi hver dag er jeg jo her i Volunteer Village – det er her, alt det gode er”. 

Måske I har set Freddy med kokostume og koklokke på ryggen: “Når jeg gør andre glade med en morgenkaffe, bliver jeg selv så glad”. Freddy K arbejder som frivillig som CoffeeCow. På dette billede nyder han en øl og et godt øjeblik i solen mellem arbejdet. Freddy K fandt arbejdet som CoffeeCow over Facebook og ville gøre det igen og igen og igen. 

Har du nogensinde tænkt over det flotte sorte hegn ved siden af Orange Scene? Nej vel? Måske du fremover vil lægge mærke til, hvor fint og flot det er malet. Frivillige arbejder og maler for livet løs for, at vi kan stå her og nyde musikken brage for fuld skrue. 

Verdens (måske) yngste frivillig! Asger befinder sig i Voulenteer Village og hjælper med at holde humøret højt og heppe på de store maskiner. Sikke en maskot at have! 

Selv om solen står højt hele dagen, faldet mørket alligevel på sent om aftenen. For at sikre at alle kommer godt hjem til soveposen i teltet, arbejder Maria som frivillig i el-gruppen, som hun selv kalder det. Her sætter Maria fine lysekæder op på festivalpladsen. Inden festivalen tænkte Maria, om hun skulle have nogle særlige kompetencer og viden om el, men det behøver man ikke. Man lærer det hele undervejs, og hun kan klart anbefale arbejdet til alle andre. 

Vi skal bare blive ved med at gå og gå og gå og gå og gå. Måske har du også ømme fødder efter at have gået rundt efter festivallens saftigste burger, danset hele natten foran naboens anlæg og stået op til timelange koncerter. Engang i mellem har man brug for en pause. Og hvad er bedre end farverige siddeområder? Vi ved det ikke, men vi ved, at der er seje frivillige som bruger timer på at sikre en siddeplads til dig, som du bliver draget mod. 

Engelsktalende Jas er fra Chicago, kunstner og dette er hendes første gang på Roskilde. Jas er ansvarlig for at dekorerer og udsmykke vægge rundt omkring på festivalen: “This is intense. It’s like a marathon and it’s super fun. I really admire the message behind the festival and what it stands for and doing a lot of good things for the world. It’s so inspiring that everyone here is basically volunteering. Being here painting with alle these artists and being volunteer is very special to me. It’s like one big happy family”.

Aldrig har du set så tom en kø foran Flæskestegsboden. I dagene op til åbningen af koncertpladsen, bliver alle madboderne klargjort og sat op, så tusindevis af mennesker kan nyde sprøde svær og rødkålssalat. Vi ved ikke med jer, men vi glæder os til at sætte tænderne i sådan en sandwich og priser os lykkelige for at seje frivillige har lyst til at skænke os en over disken. 

Vi har set det med egne øjne; alle festivalens små tandhjul, der får det hele til at køre rundt. Nyd festivalen – der er blevet knoklet for at gøre den helt speciel.