Lad os hylde David Bowie for hans ”branding” af det mangfoldige menneskelige.

Det er med sorg i sinde, at jeg læser nyheden om, at David Bowie er gået bort. Musikalsk var han en stor del af mine minder fra en sorgløs ungdomstid, hvor vi udfordrede os selv og vores roller i verden. Bowie står dog ikke kun tydeligt ift. musikken, han var i høj grad også med til at skubbe til vores holdninger om hvordan man ser ud. Hvem husker ikke hans androgyne look i perioden med Ziggy Stardust og videre til hans make-up look i Lets Dance. Han var et forbillede for, at mennesker kan se ud på mange måder og han skubbede til vores fordomme om seksualitet med den underliggende tone af en udefinerbar seksualitet igennem hans mange år på toppen. Måske derfor var Bowie også et forbillede for mange marginaliserede grupper, som AskovFondens marketingchef Katja Faurschou påpegede i en samtale om David Bowies betydning for mange forskellige mennesker i verden. Måske var hans originalitet – og leg med roller og figurer – netop med til at gøre det mangfoldige, vilde og mangefacetterede menneske til noget de fleste kunne forholde sig til.

David Bowie var i hele sit professionelle liv med til at nedbryde fordomme og flytte grænserne for normalitetsbegrebet. Hvem er det, der er gal, og hvem er normal? Det spørgsmål vil altid stå ubesvaret hen, heldigvis.  For hvad vil det sige at være normal? Der findes ikke en objektiv definition af normal, det tætteste man kommer, er gennemsnitlig og David Bowie var alt andet end det.

I Sangen HERO synger David Bowie om, hvordan vi kan være helte for en dag, og hver gang jeg hører den tænker jeg på, at alle mennesker har brug for at tro på, at de kan være noget for nogen. Måske nogens helt for en dag… I den bedste af alle verdener oplever alle at føle sig som helte, om end kun for en dag.

Verden har brug for mangfoldighed, og Bowie viste os noget af vejen… I AskovFonden vil vi gøre vores bedste for at fortsætte med at skabe et mangfoldigt og rummeligt samfund med plads til alle.

David Bowie, du mangler allerede i denne verden…

We can be Heroes
We can be Heroes
We can be Heroes
Just for one day
We can be Heroes

We’re nothing, and nothing will help us
Maybe we’re lying,
then you better not stay
But we could be safer,
just for one day

Helle Øbo