Madliv med Meyers hos KBH+ – “Jeg vil kunne lave mad til nogle søde piger”

I foråret 2019 afholder AskovFonden et madlivsforløb for en gruppe unge drenge fra Klubben KBH+ i samarbejde med Meyers Madhus

Madlivsforløbet er en del af Madliv København, som er et udviklingsforløb, der tilbydes institutioner i Københavns Kommune med det formål at styrke arbejdet med mad og måltider.

Måltidet er kilde til både sanselig nydelse og fællesskab. Et samlende element og noget vi allerede arbejder med i AskovFonden, hvor vi ofte mødes om mad og madlavning fx i forbindelse med vores folkekøkken-aftenener i KBH+.  I foråret 2019 tager vi endnu et skridt på madfronten, når vi afholder et madkursusforløb for en gruppe unge drenge fra Klubben.

Deltagerne på kurset er unge, der godt kan lide at lave mad, og som gerne vil lære mere om madlavning, vil blive bedre til at spise sund mad derhjemme og, som en deltager nævnte, vil kunne lave mad til nogle søde piger.  

”Som i alle vores projekter har vi fokus på at støtte de unge i at indgå i nye fællesskaber og opnå øget empowerment Det her forløb er fedt, fordi drengene kommer ud af deres comfort zone og bliver udfordret, men på sammen tid får støtte og bliver hjulpet på vej. Det er vores ønske, at de får gode oplevelser med at tilberede mad og spise fælles måltider, får gode sociale oplevelser med andre unge, oplever gejst for madlavning og får bedre mulighed for at træffe sunde madvalg i deres eget liv.” fortæller studentermedhjælper i kulturteamet Stine Spørring.

Råvarer, grundsmage og en ”pop-up restaurant”

For de unge består madlivsforløbet af fem undervisningsgange, hvor de skal i køkkenet med personale fra KBH+ og undervisere fra Meyers Madhus. Hver gang skal de lave et måltid fra bunden med hjælp og vejledning fra personale og undervisere. Måltidet skal bestå af to til tre retter med sæsonens friske råvarer. Alle undervisningsgange afsluttes med et fælles måltid, der serveres i Klubben for 30-60 personer.

Madtemaerne for de fire første undervisningsgange er: Vejen til velsmag, brød, korn & kærlighed, grøn mad og hønen & ægget. Under hele forløbet vil de unge deltage i alle elementer omkring måltidet; menuplanlægning, indkøb, madlavning, tilsmagning, borddækning, servering, præsentation, oprydning og opvask.

Hele forløbet afsluttes den femte undervisningsgang med en ’pop-up restaurant’, hvor de unge tilbereder og serverer et måltid for deres venner og familie i caféen. Alle unge får afslutningsvis et diplom for deres deltagelse.

Målet med madlivsforløbet er, at de unge kan identificere flere forskellige friske råvarer i sæson, bruge basal viden om køkkenhygiejne, bruge generelle køkkentekniske færdigheder, såsom stegning, bagning, emulgering og snitning, får kendskab til de fem grundsmage og kan arbejde med konsistenser i maden, lave brød fra bunden, anrette og skabe et visuelt udtryk i mad og træffe gode valg i forhold til bæredygtighed og økologi.

Train the trainer

Madlivsforløbet indeholder også en Train the trainer-del, som består af en madfaglig opkvalificering for de ansatte. Målet med denne er, at personalet får kompetencer til efterfølgende selvstændigt at kunne gennemføre lignende madkursusforløb for unge i KBH+, der har lyst til at lære om madlavning. På den måde bliver madlivsforløbet gjort bæredygtigt, og vi kan i fremtiden i endnu højere grad bruge madlavningen og måltidet som en del af vores pædagogfaglige praksis.

Læs mere om forløbet her

Hvad er KBH+ Klubben?