Ny bog til børn og unge, der har oplevet vold i hjemmet

På billedet ses AskovFonden/Dialog mod Volds direktør og bestyrelsesformand for Lev Uden Vold, Susanne Magnusson holde tale til boglanceringen.

I går blev der holdt lancering for bogen Mig og min (særlige) rygsæk. Bogen er til for alle de børn, der lever med svære og voldsomme konflikter i hjemmet. Den er tænkt som et sted, hvor børnene kan udtrykke deres tanker og følelser, så de kan få ejerskab over deres eget følelsesliv. Skolebørn i alle aldre kan bruge bogen selvstændigt, men den vil også blive inddraget som værktøj i behandlingen hos blandt andet AskovFondens afdeling Dialog mod Vold, når børn er involveret. Mig og min (særlige) rygsæk er udgivet af Lev Uden Vold, og den blev skabt med bidrag fra Dialog mod Vold, Danner, Børnegruppen i Landsorganisationen af kvindekrisecentre, Mødrehjælpen og Mandecentret. Fra Dialog mod Vold er det psykolog Kate Munnoch Rossing, der har bidraget med kommentarer og citater. Vi har stillet hende et par spørgsmål i anledning af udgivelsen.

Hvad er bogens særlige egenskaber?

K: Den kan det, at den rummer viden og fakta omkring at vokse op i en familie med vold, men samtidig guider den børn igennem forskellige øvelser, hvor de kan forholde sig til deres egen situation. Den balancerer rigtig fint mellem det, at det kan være svært, samtidig med at den fokuserer på barnets ressourcer og understøtter det enkelte barns egen mestring. For de børn, der oplever vold eller voldsomme skænderier i hjemmet, er volden ofte en kilde til mange komplekse følelser, som bestemt ikke er så sort-hvide som vi voksne nogle gange kan gøre dem til. Derfor er det så vigtigt, at bogen fortæller børnene, at alle de måder, de oplever volden på, er helt ok. Den prøver ikke at løse noget, den ikke kan løse. Den indeholder øvelser, som gør at barnet får mulighed for at forholde sig til de følelser, der kan opstå, hvilket guider børnene igennem nogle vigtige emner, samtidig med at det understøtter deres egne individuelle proces. En rigtig fin detalje er de mange citater fra andre børn som har oplevet vold eller voldsomme skænderier.

Hvad kan vi bruge bogen til?

K: Udover at børnene selv kan få bogen og arbejde selvstændigt i den, kan den også hjælpe os til at tale med børn om vold uden at emnet bliver for tungt. Den fjerner ikke alvoren, men den sætter emnet i perspektiv og giver os nogle muligheder og sætter spot på særlige temaer som vi kan tale om udefra, sammen med børn og unge. Derudover kan vi f.eks. her i Dialog mod Vold bruge den i en behandlingskontekst med familier, hvor den kan blive et redskab til børnene og familierne til at have nogle snakke eller øvelser i forhold til nogle svære emner.

Ønsker du at bestille bogen? Her kan du læse hvordan.

Sådan foregår behandlingen i Dialog mod Vold

Forebyggelse af vold i familien