På Roskilde giver det mening at være frivillig - AskovFonden

På Roskilde giver det mening at være frivillig

AskovFonden har fået fornøjelsen at sætte fokus på frivillighed og på at skabe en mere rummelig frivillighedskultur på festivallen. Med den største nysgerrighed i bagagen, har Askovfondens ungehold interviewet et lille udpluk af frivillige og fået masser af gode input.

Camilla og Anne Katrine arbejder som frivillige hele året med Roskildes B-t-B kunder. De sikrer, at Roskildes kunder får de rigtige armbånd leveret. De oplever, at den vigtigste grund til at bruge tid på frivilligt arbejde kommer godt igen. Begge to er fra Holstebro og samles hvert år med holdet hjemmefra på festivallen i en større gruppe. Dette sætter de stor pris på. De oplever desuden, at der er plads til forskellighed på festivalen, da man ser mange forskellige typer arbejde sammen. De synes, at det er godt, at deres teamleder tager de store beslutninger, og at der er en, man kan gå til.

Fællesskab og Festival-spirit

Mia og Katrine arbejder i artist check-in, hvor de modtager kunstnere og giver dem armbånd på. De har valgt at være frivillige for at være en del af en ”festival-spirit”. Derudover har de valgt netop Roskilde Festival, da det er en non-profit festival, hvor mange af dem der får festivallen op at stå netop er frivillige. De har været frivillige hvert år siden 2010 og været festivalgæster siden 2008. De er glade for at være med til at skabe en god stemning, hvor der er plads til alle, og at alle har det godt. Det at være frivillig er også rart i dagene før musikken starter, så de ikke sidder og ”sumper hen” i en camp. Det, at festivallen er mere end bare camps og alkohol, og at de har et ansvar og noget at stå op til om morgenen, er med til at skabe meningsfuldhed.

Gode fordele ved det frivillige fællesskab

Lærke og Amanda arbejder i Food-jam. Her hjælper de festivalgæster med at tilberede deres egen mad. For Lærke er det første gang hun er frivillig, og Amanda har været det én gang før. De har valgt at være frivillige, både fordi de ville spare penge kontra at købe billetten, men også da der er mange fordele ved at være frivillig på Roskilde. Nogle af de fordele er, at der er mad- og drikkebilletter, adgang til varme bade, samt adgang til frivilligområdet, hvor der er mulighed for at slappe lidt af, og få lidt ro. De er specielt glade for, at der er stor udbredelse af venlighed og inklusion. Da de mødte op til deres første vagt, havde teamlederen godt styr på hvad der skulle ske, og alle fik en introduktion til hvad de skulle lave. På deres første vagt, mødte de en anden frivillig, som var kommet alene, og ikke havde slået telt op endnu. Her foreslog pigerne, at de kunne slå deres telt op ved siden af hinanden, så den nye frivillige havde nogle at snakke med uden for arbejdet.

Et godt råd til festivallen

Marie og Anna er frivillige i en madbod. For Ester er det første gang hun er frivillig på Roskilde og deltagende i festivallen, og Rosemarie har været på Roskilde før, men det er første gang hun er frivillig. De valgte at være frivillige, da det er givende at have et formål med at være på Roskilde. Selv på deres første dag, har de fået nye bekendtskaber, hvilket de blev positivt overrasket over. Der er meget mangfoldighed på festivallen, og det er ikke vigtigt hvordan man ser ud. På Roskilde kan man godt have uglet hår, uden at tænke så meget over det. De oplever, at festivallen gør meget for at inkludere alle. De har f.eks. set personer i kørestol, og blev glade for, at Roskilde gør det muligt for alle at komme med. Dog har de stadig et godt råd til festivallen, og det er, at udarbejde nogle guidelines for frivillige, som sikrer inklusionen. Det kunne være, at nye frivillige altid bliver budt velkommen, så de ikke føler sig alene.