Roskilde Festival: Sex i teltet – man skal jo ikke være snerpet

Roskildefestivalen har med deres indsats Orange Together, sat fokus på seksuelle gråzoner og dilemmaer. AskovFonden er en del af denne indsats og vil via dialog og aktiviteter sætte fokus på respekt for fællesskabet og frirummet. Vi har været ude på pladsen og tale med festivaldeltagerne om grænser og hvornår de bliver overskredet.

Lad det være sagt med det samme: På Roskilde gælder der andre normer og grænser end i hverdagen. Man tør mere og man gør mere end normalt. Det er en del af festivalpakken. Det er en del af gamet at man fællesbader og spiller ølbowling med folk man ikke kender. Man er tilbøjelig til at acceptere lidt mere end derhjemme.

”Men det er jo også derfor man tager på Roskilde. Man giver den bare lidt mere gas end derhjemme. Og det er jo det fede.”

Tager lidt lettere på tingene

Uanset om man er på Roskilde for første gang eller har været her i 5 år, kommer den løsslupne stemning ikke som en overraskelse. Man ved at man går ind til et grænseland, hvor afsøgende adfærd afprøves, og man tager lidt lettere på tingene end normalt.

”Der var en der tog mig på røven til en koncert ved Orange scene. Efter lidt tid gik jeg. Egentlig syntes jeg det var OK. Ganske uskyldigt. Man skal jo heller ikke være snerpet. Det er jo Roskilde”

Og en anden siger:

”For to år siden sad jeg med mine venner i campen, og så en mega lækker pige i nabo campen. Vi råbte lidt frem og tilbage og gik måske lidt over stregen, men det var skide skægt, og det endte med at vi blev kærester.”

Accept af sex

Andre gange er det udfordrende og ubehageligt, og den løsslupne stemning kammer over og bliver intimiderende. Man kommer ud af sin komfortzone – heldigvis mest på den fede måde, men nogle gange går det for vidt.

”Det er ikke sjovt at blive råbt efter og slet ikke når man siger fra og derefter bliver kaldt en luder, så alle kan høre det. Så føler man sig trådt på. Lige der, havde jeg allermest lyst til at tage direkte hjem. Heldigvis var jeg sammen med mine veninder, som sagde at han bare var en stor nar – det hjalp!”

Det kan være svært at sige nej, fordi det ligesom ligger i luften at man nogle gange skal acceptere sex:

”Der er en forventning om at der sker mere på Roskilde. Når man eksempelvis er kommet ind i teltet med en fyr er det det samme som et ”ja” til sex. Og hvis man har fundet hinanden ved en koncert og er gået hele vejen til teltet, og derefter siger nej, bliver han skuffet og sur. Og så kunne han finde på at blive ubehagelig. Det er som om at nogle fyre mener de har ret til sex hvis man følges ad. Og det kan være supersvært at sige nej. Det kan være næsten umuligt at komme ud af igen. Man bliver overvældet af situationen og mærker ikke lige efter, og så kommer man til at gå for langt. Bagefter føler man sig krænket og akavet”.

Dialog er afgørende

Men heldigvis oplever de fleste, at de er gode til at sige nej, og udtrykke deres grænser tydeligt.

Under vores interviews er det blevet klart for os, hvor vigtig det er at de unge taler åbent om krænkende oplevelser, så de kan fastholde og skærpe bevidstheden om egne grænser og blive endnu mere tydelige i det grænsesøgende Roskildeland.

Følg med i morgen, hvor vores blog afdækker hvordan dialog fremmer bevidsthed om egne grænser og evnen til at sige fra.

Læs de andre artikler fra Roskilde Festival 2019 her: