Sociale investeringer

En proaktiv tilgang til sociale indsatser

Sociale Investeringer som værktøj

Til trods for, at vi aldrig har brugt flere penge sociale indsatser, er vi ikke blevet bedre til at bryde den sociale arv. Det betyder, at de børn, der vokser op i socialt udsatte familier, er i høj risiko for selv at ende på samfundets bund, og det kan vi ikke være bekendt.

En af de løsninger som ofte bliver nævnt, er Sociale Investeringer og partnerskaber med erhvervslivet.

Sociale investeringer modeller handler om at få udviklet nye måder, hvor man kan investere i mere velfærd ud fra nogle klare resultatindikatorer. Det kan gøres ved hjælp af en model, man kalder Social Impact Bond, som betyder, at der er en investor, som tager risikoen ved at lægge pengene up-front, så kommunen kun skal betale for det, der virker, eller Payment By Result, som betyder, at kommunen aftaler direkte med en serviceleverandør, hvad der skal opnås før, at pengene kan betales. Begge modeller forudsætter, at der er klare aftaler om, hvad der skal opnås, så dem man skal hjælpe reelt oplever og opnår en effekt af indsatsen. På den måde er sociale investeringer, altid først og fremmest til gavn for dem, der er målgruppen i det man går fra at fokusere på aktivitet til effekt.

Fokus er at gå fra at se indsatser for mennesker, som en investering i stedet for en omkostning, som vi gør i dag.

 

Se her AskovFondens forklaring på Sociale Investeringer i en pixi udgave

Internationale erfaringer

Der er i dag flere lande der arbejder med Sociale Investeringer. Her kan du læse om et finsk projekt hvor man har investeret i arbejdsmiljø og medarbejder sundhed. Der er også et projekt i England hvor de har investeret i børn og unge, der er i risiko for anbringelse. Disse er eksempler på hvordan en Social Investering kan se ud i praksis.

Kontakt AskovFonden for mere viden

Ønsker du at Investere, at samarbejde eller blot at vide mere om Sociale Investeringer, kan du altid kontakte vores videnscenter på telefon 22882640 eller skrive til os på mail: info@askovfonden.dk.

DenSocialeKapitalfondGrey
EYGrey
logo_kammeradvokaten_dk
askov_logo_gray1