Når unge får bedre chancer i livet, mindskes sociale uligheder, og samfundets sammenhængskraft styrkes. Og relationer er en afgørende faktor for de unges trivsel. Sådan skriver Stine Hamburger fra KBH+ AskovFonden i Impact Insider i denne uge.

Vi kan alle være noget for nogen. Det understreges i det netop underskrevne Ungeløfte på Marienborg med underskrifter fra ministre som Ane Halsboe, Poul Nyrup som civilsamfundsaktør, Brian Mikkelsen som erhvervsorganisation, og 20 unge fra hele landet.

Ungeløftet er et landsdækkende partnerskab på tværs af samfundet og er en del af en bred politisk aftale, hvor der samlet set er afsat 1,3 milliarder kroner over ti år til at løfte de unge.

Målgruppen er unge uden uddannelse eller arbejde; en målgruppe, vi gennem årtier ikke er lykkedes med at få rykket på antallet af, trods utallige tiltal.

Ungeløftet rummer et stort potentiale, men vi skal sikre, at ansvaret ikke fordeles så bredt, at ingen reelt tager det på sig.

Vi skal spørge os selv, hvordan vi hver især kan bidrage – særligt over for de unge, der ikke (endnu) har et netværk, som automatisk forbinder dem til muligheder. De unge, der ikke (endnu) automatisk er forbundet med adgang til de rette mennesker.

Unge har brug for nærende relationer

Unges trivsel afhænger af, at vi anerkender, at den skabes i et samspil mellem deres individuelle styrker og det netværk af relationer og ressourcer, der omgiver dem.

Ligesom et træ er afhængigt af rødder, jord og et sundt økosystem for at trives, har unge brug for stærke relationer, der nærer deres udvikling og støtter dem gennem livets udfordringer.

De unge, der er i centrum for Ungeløftet, er netop dem, hvor netværket og ressourcerne endnu ikke er på plads endnu, og hvor vi alle kan spille en rolle i at få netop det til at ske.

Vi arbejder med fem kerneelementer

I KBH+ AskovFonden har vi gennem de seneste 10 år arbejdet med relationer som det centrale element i vores indsatser – en tilgang, som AskovFonden har arbejdet efter i mere end 80 år.

De seneste fem år har vi anvendt metoden Udviklende Relationer fra Search Institute i USA i vores arbejde med de unge, som kommer i KBH+ AskovFonden.

Her er der netop konkrete anvisninger til, hvordan der i det relationelle arbejde altid er blik for økosystemet, den unge indgår i, og at der aktivt arbejdes med at skabe sammenhæng og forbindelser i den unges liv.

Der er fem kerneelementer: støtte, omsorg, udfordre, muligheder og medindflydelse. Herunder er der i alt tyve handlinger, man kan sætte i spil i arbejdet med unge.

Disse elementer arbejdes ind i praksis, og fagprofessionelle følger løbende op på, om det nu også er på rette kurs, eller om den medindflydelse, de unge får, slet ikke opleves som medindflydelse.

Det relationelle økosystem

Familie, venner, mentorer, skole og fællesskaber fungerer som næringsstoffer, der giver unge styrke og muligheder for at vokse.

Udviklende relationer er som rødder, der forankrer dem i et støttende miljø, mens det bredere økosystem skaber de nødvendige betingelser for trivsel.

Rockwool Fondens forskningsrapport fra december 2024, “Det er menneskene i opvæksten – ikke postnummeret – der afgør børns chancer i livet”, dokumenterer tydeligt, at kvaliteten af de sociale relationer og netværk – snarere end geografiske faktorer – er afgørende for unges muligheder for at lykkes.

Rapporten viser også, hvordan stærke relationer – uanset sociale eller økonomiske udfordringer – kan fungere som en buffer mod modgang og bane vejen for positiv udvikling.

Det understreger vigtigheden af at styrke de relationer, der omgiver unge, så de får mulighed for at finde deres retning i livet og bygge et solidt fundament for fremtiden.

Investering i relationer, er investerering i fremtiden

På samme måde som forskningsrapporten fra Rockwool Fonden fokuserer på, at relationer kan åbne døre til ressourcer, arbejder vi ud fra samme overbevisning i KBH+ AskovFonden. Ved at forbinde unge til de mennesker, institutioner og muligheder, der kan støtte dem, styrker vi deres netværk og skaber grobund for bæredygtig vækst.

Studiet fra Rockwool Fonden, understreger også, at investering i relationer ikke kun gavner den enkelte, men skaber betydelige samfundsmæssige gevinster. Når unge får bedre chancer i livet, mindskes sociale uligheder, og samfundets sammenhængskraft styrkes.

Et nyere studie fra USA med forskere fra Search Institute viser, at netop de børn og unge i udsatte positioner, som havde udviklende relationer omkring sig, klarede sig bedre – selv i svære livssituationer.

Det kan dermed betale sig at investere i, at alle børn og unge har disse stærke rødder, så de kan modstå stress i deres liv. Det nyere studie viser, at de kan håndtere de svære situationer helt op til 33 gange bedre, end dem, der ikke var omgivet af det samme ”udviklende relationelle rodnet”. 

Det er ikke et spørgsmål om geografi, men om fællesskab og de relationer vi har omkring os. At skabe de bedste muligheder for unge kræver, at vi investerer i de mennesker og relationer, der omgiver dem, samt at vi klæder de unge bedst på til at række ud efter det, de mangler.

I KBH+ AskovFonden tror vi på, at vejen til bedre trivsel hos unge starter med stærke og udviklende relationer, og vigtigst af alt så lykkes vi kun med at indfri ungeløftet, hvis vi alle sætter ind – også ved at se på vores helt eget relationsløfte til alle de unge, vi møder. Til gavn for de unge og for samfundet.